De dictatuur van de regelneverij

24 november 2023

Er was eens… Zo beginnen alle sprookjes, maar dit is geen sprookje en dit is geen verleden tijd.

Er is dus een wet van 30 juli van 1979 die voorschrijft dat bepaalde instanties/verenigingen moeten verzekerd zijn voor brand en ontploffing. Het gaat hier niet om de gewone brandverzekering.

Een ambtenaar van stad Tienen contacteerde mij hierover begin oktober 2023 voor mijn yogalessen bij Fit’n Form. Hij vroeg mij onder andere wie de uitbater van de zaal is. Ik verwijs daarbij door naar de eigenaar van het gebouw, die hem blijkbaar al naar mij verwezen had. Lijkt mij logisch dat zij die verzekering afsluit, want ik geef slechts één maal per week een yogales in die zaal. Mijn verzekeraar bevestigt die stelling met dit antwoord:

brand en ontploffing

“In jouw situatie heb je geen objectieve aansprakelijkheid nodig gezien je geen uitbater maar gebruiker bent van het zaaltje. Indien alle huurders / gebruikers van het zaaltje een eigen objectieve nodig zouden hebben is hetzelfde goed meermaals verzekerd hetgeen niet de bedoeling is.”

Het is aan de effectieve uitbaters om zo’n polis te onderschrijven voor het gebouw en attest te bezorgen aan de gemeente.”

Daarmee was voor mij de kous af, dacht ik toch. Tot ik tweede helft van oktober opnieuw een mail kreeg van de stadsambtenaar dat hij nog steeds geen attest ontvangen had voor deze verzekering. Ik verwijs nogmaals door naar de eigenaar. Naar aanleiding van deze bijkomende mailuitwisseling wordt er ook door de verschillende partijen heen en weer gebeld. Daarbij verzekert de eigenaar van het gebouw mij dat ik nog de enige ben die daar een activiteit doet. Dit vond ik een beetje vreemd want ik had al gehoord dat er toch nog wel degelijk spinning lessen worden gegeven op dinsdagavond.

Mijn verzekeraar maakt van de gelegenheid gebruik om mij een offerte te maken voor de verzekering in kwestie. De zaal kostte mij 60 euro per les en daar zou dan nog eens een overbodige verzekering bijkomen van zo’n 150 euro per jaar…
60 euro voor het gebruik van een zaal voor anderhalf uur les is zo’n 25% duurder dan de gemiddelde prijs. Op zich vond ik het dat wel waard omdat het een fijne zaal is mèt airco. 

Algemeen-Ik-word-liever-gehaat-door-mijn-eerlijkheid-dan-geliefd-door-leugens.-7645

Maar net zowel als vele andere zaken is het post corona moeilijk om terug op te bouwen en voldoende studenten te krijgen én te behouden. Er vanuit gaande dat ik het verder kon opbouwen nam ik het er bij dat ik er in eerste instantie aan toe stak.

En dan komt er zo ineens een extra kost uit te lucht gevallen voor een compleet overbodige verzekering: heb gebouw heeft sowieso een standaard brandverzekering en yogalessen geven verhoogt het risico op brand en ontploffing niet. Ik gebruik geen kaarsjes, brand geen wierook, ik gebruik wel kleine elektrische sfeerlampen om het gezelliger te maken. De verzekering is er onder andere gekomen naar aanleiding van de brand/ontploffing in de Innovation in Brussel en de brand in een dancing in La Louvière.
Ik vind het vreemd dat sportclubs mee opgenomen werden in deze wet. Ik kan niet zo direct een sport bedenken die een risico inhoudt op brand en ontploffing.

Er zat dus voor mij niets anders op dan de plug te trekken uit de yogalessen bij Fit’n Form. Deze wet maakt het mij dus zo goed als onmogelijk om mijn business rendabel te maken. Even voor alle duidelijkheid: ik ben een “law abiding citizen”, zolang de wetten steek houden.

Maar deze wet toepassen op sportclubs is pure regelneverij én geldklopperij door de verzekeringsmaatschappijen.

Er zal nu voor de eigenaar van Fit’n Form niets anders opzitten dan zélf die verzekering af te sluiten. Vooral omdat ik recent uit zeer betrouwbare bron vernomen heb dat de spinning lessen op dinsdagavond wel degelijk nog steeds doorgaan…

Conny Smeets

Deel met je vrienden:

Nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te optimaliseren. meer info