Ik ben niet lenig en niet sportief

15 juli 2020

Vaak krijg ik mensen aan de lijn van “Ja, ik zou wel graag yoga doen, maar ik ben niet lenig en niet sportief”. Tot voor kort begreep ik niet helemaal goed waarom ze dat zeiden. 

En dan heb ik eens deelgenomen aan een yoga-evenement. Heel leuk georganiseerd met live muziek. Het was een echte work-out: er werd vrij snel van de ene naar de andere intense houding overgegaan. Die les ging zo snel dat zelfs voor mij er een moment was dat ik het niet meer helemaal leuk vond… 

En tijdens de les heb ik bedacht van “hier ga ik morgen stijf van zijn”. En ja hoor, ik heb ‘s anderendaags yoga gedaan op mijn manier om de stijfheid van die intense yoga work out uit mijn spieren te krijgen.

Intussen begrijp ik waarom ik die vraag krijg 🙂 

Vind je het leuk om op die manier yoga te doen moet je dat vooral doen. 

Maar als je niet lenig en niet sportief bent, kan het ook anders: ik heb zelf het geluk gehad om altijd bij de leraren terecht te komen die hun yogalessen geven vanuit de essentie van de yoga. Zo ook in India waar ik geweest ben voor mijn yoga-leraren opleiding.

Bij de beoefening van essentiële yoga ga je met rustige bewegingen in en uit de houdingen en worden de houdingen even aangehouden terwijl je heel bewust verder ademt. Als je de houdingen op die manier beoefent ga je merken dat je na verloop van tijd leniger wordt en dat je conditie er op vooruit gaat. Dus neen je hoeft niet lenig en sportief te zijn om aan yoga te beginnen, maar je wordt er wel leniger van en het bouwt je conditie ook een beetje op.

Het 8-voudige yoga-pad

Het beoefenen van de houdingen is slechts 1/8ste van het 8-voudige yoga-pad:

     1) Yama’s: sociale discipline


     2) Niyama’s: zelf-discipline


     3) Asana’s: fysieke houdingen


     4) Pranayama: controle van de energie


     5) Pratyahara: isolatie van de zintuigen

     6) Dharana: concentratie


     7) Dhyana: meditatie


     8) Samadhi: de ultieme verlichting

Het is logisch van met nummer 3 te beginnen: de houdingen, het is het meest zichtbare en tastbare aspect van de yoga. Na verloop van tijd ga je merken dat je beoefening zich automatisch uitbreidt naar de andere aspecten en dat je je gaat verdiepen in het geheel van de yoga.

Op de pagina het-8-voudige-pad vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende aspecten van het 8-voudige yogapad.

Hari Om, dank u voor de yoga 🙂

Deel met je vrienden:

Nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te optimaliseren. meer info