Het woord ‘Yoga’

Yoga betekent “verenigen”, “de connectie maken”. In de Yoga literatuur vinden we verwijzingen naar het concept “Atman en Paratman verenigen.

Atman en Paratman?

Paratman is de ultieme bron van energie of “Prana”, het gezag over het Universum. De verschillende levensfilosofieën hebben verschillende benamingen voor dit concept. In de Chinese filosofie wordt dit ook al wel eens beschreven als “Chi” of “Qi”. In filosofieën met een meer religieuze inslag wordt dit “God” of “het Goddelijke” genoemd. Vanuit de Yoga-filosofie en de Indische traditie wordt het woord Prana gebruikt.

Atman, dat ben ik. Dit is mijn lichaam, dit is mijn geest, maar ik ben verschillend van lichaam en geest, dit is mijn Atman. Atman is mijn spiritueel bestaan en wanneer Atman het lichaam verlaat zal het lichaam sterven. Atman is mijn ziel, mijn bestaan.

>>Het ultieme doel van Yoga is Atman met Paratman verenigen << 

We hebben een aantal middelen ter beschikking om het ultieme doel van Yoga te bereiken. Daarvoor moet het lichaam in perfect gezondheid zijn, dient de geest volledig gezuiverd (niet bezoedeld door gedachten) te zijn en het intellect moet op een correcte manier getraind worden.

Voor de meeste mensen is de huidige conditie van lichaam, geest en intellect niet in deze staat. Het beoefenen van yoga zuivert de onregelmatigheden in het lichaam, helpt om de geest te zuiveren en het intellect te ontwikkelen.

Yoga is een wetenschap van persoonlijkheidsontwikkeling. Het ontwikkelt de fysieke conditie, draagt bij aan de mentale controle, zorgt voor een emotionele balans en versterkt de intellectuele ontwikkeling

.

Deel met je vrienden:

Nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te optimaliseren. meer info