Uw lerares

Uw lerares

Uw lerares

Toen ik midden jaren ’90 met yoga begon, was ik op zoek naar een uitlaatklep voor de stress. Ik had er op dat ogenblik geen idee van dat Yoga mijn bestaan zo zou grondig veranderen: Yoga brengt mij ontspanning, rust en vreugde en is een enorme verrijking in mijn leven.

In mijn enthousiasme probeer ik vaak andere mensen aan te zetten om ook Yoga te beoefenen en dat is mij reeds een aantal keer gelukt. De beste manier om dat te doen is natuurlijk door zelf les te geven.
 In maart 2006 heb ik dan ook mijn rugzak genomen en ben ik naar India vertrokken voor mijn yoga leraren opleiding in de Yoga Vidya Gurukul school nabij het stadje Nasik. 
Bij het begin van de opleiding vroegen ze mij waarom ik yoga lerares wilde worden. 

Daarop heb ik geantwoord: “Ik wil de ontspanning en het plezier die ik gevonden heb in de yoga met anderen kunnen delen”. 
Een Yoga leraren opleiding volgen in het land van oorsprong is een unieke ervaring. We hebben daar enorm veel geleerd over asanas, pranayama, meditatie en de Yoga filosofie. De omgeving van de Ashram op het platteland in India draagt enorm bij om rust en vrede te vinden. Ga maar eens even een kijkje nemen op de pagina opleiding voor mijn ervaringen ter plekke.

Door het lesgeven hoop ik dat ik voor mijn studenten een beetje van die rust en vreugde in hun leven kan brengen en dat dit voor hen een verschil kan maken in hun dagelijkse drukte van hun bestaan.

De lessen staan open voor iedereen. Heeft u nog vragen dan kan u mij altijd contacteren via email info@pranayoga.be of telefonisch op het nummer 0479 95 55 24.

Ik kijk ernaar vooruit om je te ontmoeten in een van mijn lessen.

Conny Smeets

Opleiding

Nasik (India): Ashram Yoga Vidya Gurukul

6u30: na de ochtendmeditatie in de yogahal rollen we onze matjes op, vandaag gaan we onze asanas buiten beoefenen. Zoals gewoonlijk beginnen we onze yoga sessie met Surya Namaskar (de zonnegroet) en dat net op het moment dat de zon opkomt… Wat een prachtig begin van de dag!

205882627305_0_BG

Zonsopgang in de Ashram. Het begin van een lange, maar boeiende dag.
Foto: Julie Rose

Intussen begint het alweer behoorlijk op te warmen (sommige dagen tot 38° Celsius). Gelukkig zijn we dankzij onze ochtend asana sessie weer helemaal opgeladen met energie. 
Die energie hebben we zeker nodig, na het ontbijt volgen er een aantal lezingen. De onderwerpen variëren: gezondheid, de yoga filosofie, meditatietechnieken, Omkar, Pranayama en nog zoveel meer. Tijdens deze cursus leren we veel over yoga en alles wat erbij hoort. We komen ook tot de vaststelling dat er nog zoveel meer te leren valt. Gelukkig verkopen ze in het winkeltje van de Ashram alle mogelijke boeken over al die interessante onderwerpen. Dat wordt zeulen met boeken op mijn terugreis naar huis ;-)


952666147305_0_BG

’s Ochtends oefenen we, beschut tegen de zon, nog buiten
Foto: Julie Rose

Tijdens de middagpauze zijn we druk bezig met de voorbereidingen van onze mini lessen. De structuur van een yoga les wordt verdeeld in kleinere onderdelen zodat we stap voor stap kunnen leren les te geven in de verschillende aspecten van de yoga. 
We worden in kleine groepjes opgesplitst voor de mini lessen. Dat geeft soms grappige resultaten wanneer we tot de vaststelling komen dat yoga les geven eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is. Je moet aan heel erg veel dingen denken: er zeker van zijn dat je alle instructies correct geeft, belangrijk is ook hoe je instructies geeft zodat de studenten meteen begrijpen wat je bedoelt. Daarbij kom nog dat je op je stemvolume moet letten, op je houding, op de tijd enz… Er komt heel wat bij kijken bij zo’n yogales geven! Maar met z’n allen werken we er ons wel door. De mensen van de Ashram staan ons constant bij met advies en onderling wisselen we ook onze ervaringen uit. Binnenkort komt onze vuurdoop, dan moeten we een volledige les geven. Daar kijk ik naar vooruit, want ik realiseer mij dat ik het lesgeven heel leuk vind.

Na onze mini les, hebben we zelf nog een uur Pranayama les. We leren nog een aantal nieuwe ademoefeningen en verbeteren de technieken die we de afgelopen dagen geleerd hebben. Pranayama is een belangrijk onderdeel van de yoga en het is een interessante ervaring van daar eens uitgebreid bij stil te staan.

Tussen de Pranayama les en het avondeten hebben we even vrij. Dat is ook het moment om van de zonsondergang te genieten dus we trekken snel onze wandelschoenen aan en klimmen de heuvel op. Het zicht is hier prachtig, zover als we kunnen kijken zie je landelijk India. Velden, veldwegjes, kleine meertjes en in de verte zie je een dorpje liggen. Als je goed luistert, kan je muziek horen aanwaaien vanuit dat dorpje. Dat geeft ons ook even de tijd om de dag en wat we geleerd hebben te verwerken.


281556147305_0_BG

Het Omkar symbool, uitgewerkt op één van de bergvlaktes nabij de Ashram
Foto: Julie Rose

Maar onze dag zit er nog niet op: na het avondeten hebben we nog Sanskriet les. Vaak wordt die afgesloten met een yoga verhaal, waarin veel levenswijsheid zit. Dat geeft ons weer stof tot nadenken.

Eens in bed, lig ik nog naar de stilte en de krekels te luisteren. Wat kan het leven toch mooi zijn. Een yoga-leraren opleiding volgen in de bakermat van deze wetenschap is een prachtige ervaring.

Een verblijf in zo’n Ashram, doet je ook even stilstaan bij een aantal dingen die wij normaal vinden. Hier op het plattenland in India is het allesbehalve vanzelfsprekend om stromend water en elektriciteit te hebben, iets wat wij ons in onze moderne maatschappij nauwelijks kunnen voorstellen. En toch kom je tot de vaststelling dat de mensen hier zeker niet ongelukkig zijn. Ondanks de relatief primitieve omstandigheden waarin velen hier wonen zie je veel vrolijke mensen en voel je je zeker welkom.
 Ze mogen er in de Ashram in Nasik op rekenen dat ik zeker nog eens terugkom!


Conny Smeets
Uw Yogalerares

Diploma's

Diploma yogales geven met grootste onderscheiding :-)


Diploma asana's eerste niveau

Diploma asana's tweede niveau


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x