Is Yoga alleen voor vrouwen?

Kreeg onlangs een mailtje met de vraag "Zou yoga ook niks voor mij zijn? Ik ben ook zo'n Stress-manneke. Of is dat alleen voor vrouwen?"

Weet je wat het straffe daarvan is? In het allereerste begin was yoga alleen voor mannen. Hierbij gaan we zowat 6000 jaar terug naar de oorsprong van de yoga. Vrouwen werden beschouwd als een obstakel op de weg naar de verlichting... 

Dat is gelukkig veranderd, maar in onze Westerse maatschappij blijkt het om één of andere reden meer iets voor vrouwen geworden te zijn.

Dus heren: ja absoluut yoga is ook voor jullie. En weet je waarom? Omdat je door de yoga beter gaat worden in alles wat je graag doet. Je krijgt er energie van en het creëert ruimte voor wie je bent en wat je (graag) doet :-)

Met z'n allen welkom in de lessen dus. Hierbij een aantal getuigenissen van mannen die deelnemen aan de lessen:

Koen:

Door de yoga wilde ik een soepeler lichaam krijgen. Ik voelde mij ook wel aangetrokken tot het meditatieve aspect van yoga. Op dit moment voel ik dat yoga mij zowel fysieke als mentale kracht en bewustzijn oplevert die mijn dagelijkse leven zeker beïnvloeden. Ik beschouw yoga ook als een bijkomend alternatief voor buitensporten (als het te koud is ...) en vind het niet meer nodig om te zoeken naar één of andere meditatiepraktijk.

Anthony:

  • Doordat ik last had van inwendige stress leek me yoga een goede manier om tot rust te komen en te kunnen ontspannen
  • Door het vele intensieve sporten kwam ik niet echt tot rust en zocht ik andere oplossingen
  • Ik veranderde mijn eetgewoontes en dit in combinatie met yoga  blijkt dit een goede oplossing
  • Eerst een beetje terughoudend omdat ik van het gedacht was dat dit meer voor vrouwen van toepassing was maar na mijn proefles zag ik dat er ook mannen aanwezig waren, dit heeft me gemotiveerd om verder te blijven komen
  • Ik voel toch een verandering : meer energie, rustiger, … dan vroeger
  • De lessen zelf blijken “zwaarder” dan eerst gedacht, dit waarschijnlijk door het concentreren op ademhaling en andere dingen. Na de lessen voel ik me dan ook echt ontspannen.
  • Doel bereikt dus…

Walter:

Ik zit minstens 10 u per dag voor een pc, doe niets aan sport. De laatste maanden/jaren wordt de druk steeds hoger en daarom heb nood aan innerlijke rust en zeker ook wat beweging. 

Ik kan niet meer uitschakelen, ik zou echt graag mijn denken kunnen uitschakelen, en niet steeds constant met iets bezig zijn, geestelijk dan.

Dit is de reden dat ik naar yoga wil stappen, wil ervaren of dit me kan helpen, gebaseerd op veel lezen en positieve ervaringen die mensen delen op het internet.


Uit de getuigenis van Anthony blijkt dat hij het als een drempel beschouwde dat de vrouwen in de meerderheid zijn. Maar gelukkig heeft hij de stap gezet en blijkt hij er enorm deugd van de hebben. Dus dames: motiveer gerust je partners, broers, neven, nonkels en vrienden om mee te komen naar de yogales. 

Er zijn momenten dat er meer mannen dan vrouwen in de les zijn (bij de gevorderden)

mannen in de meerderheid

In dit artikel van de Yoga Journal krijg je nog eens extra 5 redenen waarom Yoga ook voor mannen is :-)
http://www.yogajournal.com/uncategorized/oh-boy-5-reasons-men-yoga/

Hari Om, dank u voor de yoga :-)

Is Yoga alleen voor vrouwen?

Yoga Buddy Actie

Je kent ze wel: die ene vriend(in) die misschien wel meewilt naar de yoga.

Lees meer keyboard_arrow_right

Baby & Family event

Shoppen voor je kleine spruit? Kom om zondag 6 oktober 2019 eens een kijkje nemen op het Baby & Family Event

2 oktober 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Klassiek in de Kapel

Wil je eens wat anders dan yogalessen in de Kapel? Wist je dat we daar ook klassieke concerten organiseren?

Lees meer keyboard_arrow_right

Als je benen te lang zijn en je armen te kort

Pashimottanasana: een moeilijke naam voor een houding die er op het eerste zicht gemakkelijk uit ziet tot je ze zelf begint te beoefenen.

Lees meer keyboard_arrow_right

Alleen maar op je matje liggen

Eén mijn mijn studentes wist mij te vertellen dat haar vriend dacht dat je bij yoga alleen maar wat op je matje ligt... En dat er blijkbaar niet veel meer dan dat gebeurt...

Lees meer keyboard_arrow_right

Thuis Yoga doen: Frequently Used Excuses

Je hoort het mij vaak zeggen tijdens de yogales: "Als je thuis eens Yoga doet dan..." gevolgd door een aantal tips hoe je veilig Yoga kan doen in je eentje.

Lees meer keyboard_arrow_right

Neen hoor, ik heb geen stress!

Op een koude winteravond was ik mijn yogamatten aan het inladen in mijn wagen. En ineens hoor ik achter mij een stem die vraagt: "Mevrouw, waarom staat dat op uw wagen, wat bedoelt u daarmee?".

Lees meer keyboard_arrow_right

Ik ben niet lenig en niet sportief...

Vaak krijg ik mensen aan de lijn van "Ja, ik zou wel graag yoga doen, maar ik ben niet lenig en niet sportief". Tot voor kort begreep ik niet helemaal goed waarom ze dat zeiden.

Lees meer keyboard_arrow_right

Essentiële en Zachte Yoga

Heel vaak krijg ik de vraag wat het verschil is tussen de Essentiële en de Zachte Yoga. Ik kan daar een heel verhaal over schrijven, maar het is wellicht gemakkelijker dat ik het je gewoon laat zien:

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x