Deel 8: Samadhi

In de staat van Samadhi is er bewustzijn van alle innerlijke en uiterlijke gebeurtenissen en elementen tegelijkertijd, in Samadhi is er het totale weten. Samadhi is de sublieme staat van balans die ons vrede, macht en verlichting brengt en is het 8ste en laatste onderdeel van het 8 voudige pad van de Ashtanga Yoga.

Samadhi bereiken is het ultieme doel van de Yoga. Samadhi betekent Atman en Paratman verenigen. Samadhi is zelf-realisatie die ons complete vervulling brengt, nadat je de staat van Samadhi bereikt hebt valt er niets meer te winnen, noch te verliezen. We kunnen ons leven hier op aarde doorbrengen met een lager bewustzijn of met een hoger bewustzijn.

Als je in staat bent van je leven te leiden op een hoger niveau van bewustzijn zal je het maximale uit iedere ervaring kunnen halen zonder dat je een keten van acties en reacties veroorzaakt. Om Samadhi te bereiken dien je de juist geestelijk ingesteldheid te hebben. Hiervoor zijn er vier zeer belangrijk factoren:tevredenheid, onderscheid tussen het ware en het onware, onthechtheid en het brandend verlangen naar bevrijding.

Samadhi is geen trance of een staat van bewusteloosheid zoals sommige geloven. In tegendeel het betekent dat je een diep niveau van bewustzijn bereikt waarin het gevoel van individualiteit niet meer bestaat. Samadhi wordt omschreven als de staat waarin de yogi arriveert op een eindeloos punt van bewustzijn waarna er geen bewustzijn niet meer is. Het is een staat van waarneming waar de mentale lichamen niet meer functioneren. Samadhi begint daar waar je in staat bent van je zowel uit het fysieke als het pranische bewustzijn terug te trekken terwijl je toch mentaal alert blijft. De grenslijn van de buitenwereld (ook maya genoemd) eindigt waar het pure mentale bewustzijn van Samdadhi begint.

In de staat van Samadhi is er bewustzijn van alle innerlijke en uiterlijke elementen tegelijkertijd, in Samadhi is er het totale weten. Samadhi is de sublieme staat van balans dat ons vrede, kracht en verlichting brengt. Er zijn verschillende manieren om Samdadhi te bereiken. Sommigen onder ons hebben hun reis naar Samadhi zorgvuldig gedocumenteerd zodat anderen de mogelijkheid hebben om hetzelfde pad te volgen om het doel te bereiken.

Patanjali heeft zijn pad in de Yoga Sutra’s omschreven en zijn pad is gekend als Ashtanga Yoga die bestaat uit 8 stappen: Yama’s, Niyama’s, Asana’s, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi.

De eerste 5 stappen tot aan Pratyahara verwijderen geleidelijk aan de externe storende factoren en helpen ons om de 3 volgende stappen voor te bereiden. Het beoefenen van de laatste 3 stappen van meditatie leert ons de verstorende gedachten te verwijderen en onze geest in evenwicht te brengen. De meditatietechnieken helpen ons om ons innerlijk bewustzijn te verhogen en de intensifiëren.

Van zodra je Samadhi bereikt hebt kan je nog altijd je praktische leven leiden, dingen blijven hetzelfde maar de achtergrond verandert omdat je inzichten gezuiverd zijn. De mensen rondom jou zijn in staat hun lijden te overstijgen en gelukkig te worden dank zij jou persoonlijkheid, aanwezigheid en goede raad. Samadhi is de onsterfelijke staat van nectar, het is een noodzaak in ons leven.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x