Deel 6: Dharana

Dharana is het 6de onderdeel van de Ashtanga yoga en is eeneenduidige concentratie op een voorwerp. Het is iets wat we niet kunnen bereiken zonder regelmatig te oefenen. Als je het probeert zal je merken hoe moeilijk dit kan zijn. Het is zeer belangrijk dat je het voorwerp van je concentratie zorgvuldig kiest, omdat het iets moet zijn waarop je je spontaan kan concentreren zonder te forceren. Als je te hard probeert om je te concentreren zal je eindigen met tandengeknars en gespannen gezichtsspieren. Probeer het niet te forceren want zoals je weet leidt Dharana naar de volgende stap Dhyana, ga niet vechten met je geest om persé dit doel te bereiken.


Geforceerde concentratie is geen echte concentratie en creëert spanning in de geest die ons afleidt van het pad van Dhyana. We zouden de activiteiten van onze geest moeten limiteren binnen de beperkte sfeer die het voorwerp toelaat.

Van zodra de verinnerlijking van de zintuigen (Pratyahara) compleet is kan je leren van je zintuigen te richten op een centraal punt of een voorwerp. Dharana vloeit over in Dhyana van zodra je een vlotte, ongestoorde stroom van bewustzijn kan bewaren ten opzichte van een innerlijk symbool voor een bepaalde tijdspanne.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x